29 Listopad 2023
Jak przebiega proces uzdatniania wody w dystrybutorach wody?
Poznaj szokujące fakty na temat twardej wody w domu!
Ogłoszenie: Awaryjne zmiękczacze wody WaterMark i Denver
Zmiękczacz wody, który działa na zasadzie wymiany jonowej, potrafi obniżyć wysoki poziom twardości wody lepiej niż jakikolwiek inny produkt. Wiele osób staje przed dylematem, decydując się na instalację takiego urządzenia. Pojawiają się obawy o zdrowie. Czy woda po zmiękczeniu jest bezpieczna do picia? Czy jest to bezpieczne dla zdrowia?
Wysoki poziom twardości wody może wystąpić w każdym miejscu w Polsce. Kamień, który jest jej bezpośrednim skutkiem, może ją bardzo utrudniać. Aby dowiedzieć się więcej na temat twardej wody, możesz przeczytać poniższy tekst: Co to jest twarda woda? i Jak ją zmiękczyć. Również tutaj można znaleźć informacje o wielu negatywnych skutkach twardej wody w domu: Poznaj szokujące fakty!
Te problemy z wodą są najczęściej rozwiązywane przez centralne zmiękczacze wody, które działają na zasadzie wymiany jonowej. Wynika to z wielu powodów.
Po pierwsze, w większości przypadków pozwalają one na dostosowanie twardości wody do własnych potrzeb (dzięki armaturze). Znajdują się na ujęciu wody do budynku, dzięki czemu miękka woda może być dostarczana zarówno do celów bytowych, jak i do sprzętu AGD, kotła grzewczego. Wszystkie instalacje i urządzenia są zabezpieczone przed osadzaniem się osadów.
Zmiękczacze wody są również praktycznie bezobsługowe i nie wymagają dużego zaangażowania użytkownika. Ich eksploatacja kosztuje również mniej niż wody twardej, o czym piszemy w artykule: Ile kosztuje zmiękczacz wody?
Zmiękczacze wody na pierwszy rzut oka mogą wydawać się świetnym rozwiązaniem. Jednak wiele osób, które rozważają ich zakup, nie jest do nich przekonanych.
Po zapoznaniu się z zasadami działania zmiękczaczy wody wykorzystujących żywicę jonowymienną, pojawia się wiele wątpliwości. Możesz przeczytać artykuł: Jak działa zmiękczacz wody? aby dowiedzieć się więcej na temat działania tych urządzeń.
Na czym to wszystko polega? Podczas wymiany jonowej woda zostaje pozbawiona jonów wapnia i magnezu, które powodują twardość, a wzbogacona w jony sodu. Może to budzić pewne pytania wśród przyszłych użytkowników.
Wiele osób ma pytania dotyczące zasolenia wody, bezpieczeństwa, czy zawiera ona cenne dla organizmu minerały. Czasami nawet pytają, czy woda jest demineralizowana poprzez zmiękczanie. Postaram się dziś wyjaśnić wszelkie niejasności i odpowiedzieć na te pytania.
Wiele osób obawia się, że zmiękczona woda będzie smakowała tak samo jak demineralizowana. Nie jest to jednak prawdą. Należy pamiętać, że woda surowa może zawierać różne substancje chemiczne i minerały, niezależnie od tego skąd pochodzi. Są to żelazo, mangan i wapń, a także sód, chlor, fluor (cynk, potas) i inne.
Podczas zmiękczania wody zmniejszeniu ulegają tylko jony wapnia i magnezu, w mniejszym stopniu żelaza i manganu. Woda jest wzbogacona w sód, ale stężenia innych substancji pozostają bez zmian.
Można również rozważyć możliwość regulacji twardości wody. Możemy zdecydować, ile magnezu lub wapnia chcemy mieć w wodzie. Stężenie można regulować tak, aby w wodzie znalazły się pożądane substancje. Osad wapienny nie stanowi jednak problemu.
Wszystkie rozpuszczone sole są usuwane podczas procesu demineralizacji. W ten sposób powstaje woda, która jest bardzo czysta.
Nie ma się czego obawiać - nawet jeśli pijemy zmiękczoną wodę, to nadal zawiera ona ważne dla naszego organizmu substancje.
Woda po zmiękczaniu nie jest demineralizowana ani destylowana. Wiele osób mylnie uważa, że woda jest pozbawiona jakichkolwiek substancji. Jest to jednak proces bardziej złożony i precyzyjny niż np. odwrócona osmoza.
Zmiękczacz wody to filtr mechaniczny, który usuwa z wody tylko cząstki stałe. Jak już wspomniałam, urządzenie to redukuje ilość wapnia i magnezu. Skład chemiczny produktu pozostaje niezmieniony.
Zmiękczona woda jest bezpieczna do picia, ale nie można jej uznać za niezdatną do picia. Oczywiste jest również to, że wypłukuje ona z organizmu cenne składniki odżywcze. Te stwierdzenia można porównać do bajek.
O wodę po zmiękczaniu można się nie martwić, ponieważ nie jest ona demineralizowana ani destylowana. Ale co z niedoborami wapnia lub magnezu?
Oba składniki są niezbędne. Wapń jest wykorzystywany przede wszystkim do budowy kości i zębów. Wapń reguluje również skurcze mięśni, bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych, reguluje równowagę kwasowo-zasadową, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca.
Magnez ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i odpornościowy. Pomaga zapobiegać chorobom serca i cukrzycy. Pomaga w utrzymaniu koncentracji i zapobiega nadmiernemu stresowi.
Należy pamiętać, że oba minerały pozyskuje się przede wszystkim z pożywienia, a nie z wody. Dla przykładu dzienne spożycie wapnia wynosi od 500 mg do 800 mg. Średnie stężenie wapnia występujące w polskiej wodzie wodociągowej waha się od 20 do 90mg/l. Oznacza to, że chcąc zaspokoić nasze zapotrzebowanie na wapń musielibyśmy wypijać około 10 litrów wody dziennie.
Jest to niemożliwe. Niektórym osobom trudno jest nawet wypić 2 litry wody dziennie. Odpowiednia dieta jest w stanie zaspokoić to zapotrzebowanie. Można postawić na sery (ok. 1200mg/ 100g produktu), orzechy (1250mg/ 100g produktu), warzywa, jaja, mleko i owoce (np. banany). Duże ilości wapnia zawierają zielone rośliny liściaste, takie jak kiełki selera, nasiona chia, nasiona sezamu.
To samo dotyczy magnezu. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 400 mg. W wodzie występuje on tylko w niewielkich ilościach, co utrudnia jego wchłanianie. W dużych ilościach można go znaleźć w soi (ok. 311 mg/ 100g produktu), orzechach (251 mg/ 100g produktu) oraz suszonych owocach, warzywach i bananach (40,0 mg/ 100g produktu).
Należy pamiętać, że produkty roślinne są najlepszym źródłem łatwo przyswajalnych witamin i składników mineralnych. Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość składników mineralnych, należy spożywać surowe owoce i warzywa. To jest klucz do Twojego sukcesu!
Bezpieczna dla organizmu jest również zmiękczona woda.
Kwestia zawartości sodu w wodzie jest nadal przedmiotem dyskusji. W wodzie zmiękczonej znajduje się mniej sodu niż w wodzie surowej. Nie jest to jednak miejsce, aby mówić o wysokich stężeniach. Eksperci szacują, że podczas zmiękczania do wody dodaje się od 8 do 8,2 mg sodu na litr na każdy stopień w języku niemieckim. Oznacza to, że organizm otrzyma tyle samo sodu z wypicia 3 litrów wody dziennie, co z jednej kromki białego chleba.
Nie ma żadnych ograniczeń co do dziennego zapotrzebowania na sód. Zaleca się dzienne spożycie 1000-3000 mg. Głównym źródłem sodu jest sól kuchenna. Dzienne spożycie sodu w Polsce waha się od 2000 do 12000 mg na osobę. Lekarze są zgodni, że zalecane dzienne spożycie soli wynosi 3000 mg. Zmiękczona woda zawiera niewielką ilość sodu.
Zagadnienie to zostało poruszone w artykule: Sód w wodzie po zmiękczaniu? Czego nie powie Ci Twój sprzedawca...
Osoby o niskiej zawartości sodu powinny być świadome zawartości sodu w swojej wodzie. Należy również ograniczyć ilość sodu spożywanego w ciągu dnia.
Osoby zdrowe mogą spożywać zmiękczoną wodę bez żadnych ograniczeń, jeśli stosują zróżnicowaną dietę zawierającą owoce i warzywa. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i osób starszych.
Trudno uniknąć dyskusji na temat tego, czy lepsza dla organizmu jest woda miękka czy twarda. Wiele artykułów odnosi się do badań przeprowadzonych w Finlandii i Gruzji.
Stwierdzono, że Gruzini, którzy pili głównie wodę twardą, byli mniej narażeni na choroby serca niż ci, którzy pili wodę miękką w Finlandii. Trudno jednak znaleźć inne rozstrzygające dane na poparcie tej tezy.
Osoby z problemami sercowymi mogą być wrażliwe na wodę bogatą w sód. W niektórych przypadkach chlorek potasu można zastąpić chlorkiem sodu (tradycyjną solą w postaci tabletek do zmiękczania wody). Ten artykuł wyjaśnia więcej: Tabletki solne do zmiękczaczy wody
Warto używać miękkiej wody do czyszczenia, prania i kąpieli, a także do wszystkich innych funkcji. Istnieje opcja, jeśli naprawdę chcesz mieć miękką wodę do picia i wodę bogatą w wapń i magnez.
Centralny zmiękczacz wody może być zainstalowany wraz z filtrem kuchennym. System odwróconej osmozy może zawierać mineralizator lub wkład rewitalizujący, taki jak Ecoperla Rosa.
Zapewni to Państwu czystą, smaczną wodę o wysokim stężeniu dobroczynnych minerałów.
Ze zmiękczaczem wody może być również używany mieszacz. Mieszacz ten nie zmiękcza całkowicie wody, ale możesz wybrać stopień twardości, jaki chcesz.
To prawda, że miękka woda ma inną zawartość wapnia i magnezu niż woda surowa, ale nie jest to coś, czym należy się przejmować. Zmiękczoną wodę można pić i nie ma żadnych plotek na temat jej sterylizacji.
Zmiękczacze do wody, uzdatniacze oraz filtry do wody to wszystko i wiele więcej znajdziecie na naszej stronie wraz z opisami produktów i rankingami. Zapraszamy!
© Copyright rankingzmiekczaczy.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.