25 Maj 2022

Zmiękczacz wody a troska o zdrowie - Czy miękka woda jest bezpieczna do picia?

img

Zmiękczacze wody

Zmiękczacz wody a troska o zdrowie - Czy miękka woda jest bezpieczna do picia?

Zmiękczacz wody jest niezbędnym urządzeniem, bez którego wiele gospodarstw domowych nie wyobraża sobie funkcjonowania. Zapewnia on wiele korzyści, m.in. brak problemów z osadami, prawidłowo działające środki czyszczące, a także ochronę kotłów i instalacji. Czy to możliwe, aby mieć miękką wodę? Czy możliwe jest picie miękkiej wody bez uszczerbku dla naszego zdrowia?

Dlaczego warto wybrać zmiękczacz wody?

Zmiękczacze wody cieszą się coraz większą popularnością i są uwzględniane podczas budowy domu. Robi się to w celu jak najwcześniejszego zabezpieczenia kotła grzewczego i instalacji. Miękka woda to także większa wygoda i komfort użytkowania, gdy takie urządzenie działa. Zmiękczacz wody może pomóc zaoszczędzić sporo pieniędzy. Nie chodzi tu tylko o oszczędność pieniędzy, ale także naszych nerwów i czasu. Co zabiera nam twarda woda?

Te artykuły również potwierdzają tezę, że o twardą wodę warto walczyć.

  • Czy istnieją powody, aby obawiać się twardej wody w domowych instalacjach wodno-kanalizacyjnych?
  • Prawda czy fikcja? Twarda woda może powodować uszkodzenia włosów i skóry
  • Jak szybko i skutecznie walczyć z twardą wodą
  • Poznaj zaskakujące fakty na temat prania w twardej wodzie

Istnieje wiele sposobów na uzdatnianie twardej wody. Jednak najlepszym i najwygodniejszym z nich jest zmiękczacz wody. Cała instalacja zasilana jest uzdatnioną wodą. Jest ona miękka i łatwa w użyciu w każdym punkcie poboru wody.

Działanie zmiękczacza wody

Zasada wymiany jonowej jest podstawą działania centralnych zmiękczaczy wody. Woda wpływa do urządzenia i wchodzi w reakcję jonowymienną z żywicą jonowymienną. Podczas tego procesu jony wapnia i magnezu, a także żelaza i manganu są zamieniane na neutralne jony sodu. W ten sposób twardość wody zostaje zredukowana. W ten sposób redukowana jest twardość wody. Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo w artykułach Po co dodawać sól do zmiękczacza wody? oraz Żywica jonowymienna w zmiękczaczu wody - co warto wiedzieć?

W niektórych przypadkach proces ten może budzić pewne obawy. Obawy te związane są bezpośrednio z zawartością sodu w zmiękczonej wodzie. Mimo że potencjalni użytkownicy dostrzegają korzyści płynące z zastosowania miękkiej wody w codziennym użytkowaniu, nadal obawiają się jej ewentualnego spożycia. Jednym z najbardziej popularnych mitów dotyczących wody jest jej słony smak. Niektórzy uważają, że woda z większą ilością jonów Na będzie miała bardziej słony smak. Czy to prawda? Ten artykuł odpowiada na pytanie: Czy woda smakuje słono po użyciu zmiękczacza wody Ale co ze zdrowiem?

Szkodliwość sodu w wodzie pitnej

Od sodu zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Reguluje on gospodarkę wodną i odpowiada za utrzymanie właściwej pobudliwości komórek nerwowych i mięśniowych. Odpowiada za utrzymanie ciśnienia krwi i ciśnienia osmotycznego. Chroni organizm przed nadmierną utratą płynów. Może być niebezpieczna, jeśli jest stosowana w nadmiarze, jak wszystko inne.
W wodzie zmiękczonej będzie nieco wyższa niż w wodzie surowej. Nie są to różnice znaczące. Szacuje się, że woda zmiękczona zawiera 8-8,2 mg sodu więcej na litr. Oznacza to, że nawet jeśli będziesz spożywać 3 litry wody dziennie, Twój organizm nie wchłonie więcej sodu niż to, co znajduje się w kromce białego chleba.

Nie ma zaleceń dotyczących dziennego spożycia sodu. Dzienne spożycie 3000 mg sodu uważa się za wystarczające. W zależności od diety, dzienne spożycie w Polsce może wynosić od 2000 do 12000 mg. Jest to tylko ułamek dziennego spożycia sodu w Polsce. Osoby z ograniczonym spożyciem sodu powinny zachować ostrożność.

Wapń i magnez są niezbędne dla organizmu

Co z wapniem i magnezem? Są one wymieniane podczas zmiękczania wody. Jednak każdy wie, że są to pierwiastki, które odgrywają ważną rolę w organizmie. Wapń jest odpowiedzialny za tworzenie się kości i zębów, skurcze mięśni, przekazywanie impulsów nerwowych oraz równowagę kwasowo-zasadową. Magnez może mieć znaczący wpływ na układ nerwowy i system odpornościowy. Pomaga zapobiegać chorobom serca i cukrzycy. Bierze udział w reakcjach hormonalnych i redukuje stres.
Należy pamiętać, że minerały pochodzą przede wszystkim z pożywienia, a nie z wody. Minerałów powinniśmy szukać w naszych codziennych posiłkach. Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi 800 mg. Woda z kranu ma średnie stężenie 90 mg/l. Z kolei magnez ma dzienne zapotrzebowanie na poziomie 400 mg.

Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość obu pierwiastków należałoby wypijać od kilkudziesięciu do kilku tysięcy litrów płynów. Jest to niemożliwe. Z trudem wypijamy 2 litry wody, których potrzebujemy. Najlepszym źródłem wapnia i magnezu są pokarmy roślinne, ponieważ nie zostały one przetworzone.

Woda po zmiękczaczu wody zdemineralizowana?

Wiele osób uważa, że zmiękczacze wody usuwają z niej wszystkie minerały lub całkowicie ją sterylizują. Jest to mit! Należy to podkreślić. Podczas reakcji wymiany jonowej zmienia się tylko stężenie wapnia, magnezu, żelaza, manganu. Pozostałe substancje pozostają w tym samym stężeniu. Inne aspekty składu chemicznego wody nie ulegają zmianie. Po zmiękczeniu fluor, cynk i potas, jak również inne minerały, pozostają niezmienione.

Zmiękczanie wody nie wymaga tak dużego nakładu pracy i nie jest tak skomplikowane jak odwrócona osmoza. Woda nie jest pozbawiona wszystkich substancji, nawet najmniejszych jonów. Organizm nadal może korzystać z tych składników, które są dla niego korzystne. Woda po zmiękczaczu nie przyczynia się do wypłukiwania z organizmu innych ważnych składników. Nie jest sterylizowana ani demineralizowana.

Czy miękką wodę można pić bez żadnych ograniczeń?

Nie ma przeciwwskazań do picia wody zmiękczonej przez osoby zdrowe, w tym dzieci i osoby starsze. Należy unikać diet niskosodowych.

 

O autorze

Komentarze

Zostaw komentarz